Haarlemse Iconen over lunchroom Fons Hof: ‘Tussen de 3.000 en 4.000 snacks per week, allemaal handwerk!’

In de nieuwste aflevering van Haarlemse iconen neemt presentator Rudy Nicola je mee naar een echte Haarlemse klassieker: lunchroom Fons Hof, gevestigd aan de Amsterdamstraat. Deze lunchroom staat al bijna 70 jaar bekend om haar zelfgemaakte snacks, waaronder de ‘lekkerste bamibal van Nederland’. Het is een plek waar generaties Haarlemse snackliefhebbers hun weg naartoe hebben gevonden.

Lunchroom Fons Hof is geen doorsnee horecagelegenheid. Het is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis, die al generaties lang wordt doorgegeven. De huidige eigenaren, Ed Zuurbier en Ellen Hof, namen de zaak 30 jaar geleden over van Fons Hof, de oom van Ellen. “Ik was een jongen van 18 jaar en we hadden een groentezaak in de Gierstraat. Toen mijn vader ziek werd, stopten we daarmee. Ik dacht, ik doe een jaartje bij Fons Hof, en nu zitten we hier al 30 jaar!” vertelt Ed lachend

Ellen, die al een jaar eerder bij haar oom begon, vertelt hoe ook zij oorspronkelijk niet verwachtte zo lang te blijven. “Voor mijn studie moest ik een baan hebben en dacht: ik ga bij oom Fons in de horeca werken. Nou, ik kwam binnen en dacht, dit ga ik geen jaren volhouden. Maar nu zijn we ruim 35 jaar verder!”

Van patat naar zelfgemaakte snacks

Fons Hof begon destijds simpel met alleen patat, maar dat veranderde al snel. De snackproductie werd zo’n succes dat patat niet meer vol te houden was. Ed herinnert zich hoe zijn schoonvader in de beginperiode nog meehielp en uiteindelijk de stap maakte naar een groter pand aan de overkant, waar ze nu al zo’n 60 jaar zitten.

Wat deze lunchroom echt bijzonder maakt, is de toewijding aan ambachtelijkheid. “Wat wij nu doen, dat is de kracht van de zaak: alle snacks zelf maken,” vertelt Ed. “Dan heb je ook de kracht in je eigen handen. Mensen komen er gewoon voor terug.”

Traditie en vernieuwing hand in hand

Ondanks de traditionele recepten, waaronder die beroemde bamibal, blijft Fons Hof zich vernieuwen. Ed en Ellen hebben veel producten toegevoegd, waaronder vegetarische opties, om te voldoen aan de veranderende wensen van hun klanten. “Er is zoveel bijgekomen en eigen gemaakt. We leveren ook cateringdiensten aan particulieren en bedrijven. Het moet niet nog groter worden, anders worden we gek,” grapt Ed.

De toekomst van Fons Hof

Met hun zoon Gijs, die al sinds zijn dertiende meewerkt in de zaak, is de toekomst van Fons Hof verzekerd. Gijs heeft de ambitie om de zaak voort te zetten en vertelt enthousiast over de samenwerking met zijn vader: “We zijn echt een team. Ik ben de kleine chef en over een paar jaar zijn de rollen omgedraaid”.

De familiebanden zijn sterk in dit bedrijf, en dat blijkt niet alleen uit de dagelijkse werkzaamheden, maar ook uit de verbondenheid met hun klanten. “Heel veel mensen komen hier echt elke dag. Je krijgt een beetje vertrouwen met de mensen; je weet hun namen, je weet wat ze willen hebben. Dat is juist het leuke aan dit werk,” zegt Ed.

Een Haarlemse parel

Lunchroom Fons Hof is meer dan een plek om te eten; het is een instituut in Haarlem. De kwaliteit, toewijding en verbondenheid met de stad en haar inwoners hebben ervoor gezorgd dat deze lunchroom na bijna 70 jaar nog steeds springlevend is. En met Gijs als toekomstige eigenaar lijkt het erop dat deze Haarlemse icoon nog vele generaties zal blijven bestaan.

Of, zoals Ed het verwoordt: “Mensen komen gewoon terug voor onze zelfgemaakte snacks, en dat is de kracht van de zaak. Zo houden we het al 70 jaar vol, en hopelijk nog vele jaren meer.”

Vorige
Vorige

Van paardenvoer tot topwijnen: het verhaal van wijnkoperij Okhuysen

Volgende
Volgende

Hoe ik met mijn eigen GPT elk interview spannend en waardevol maak