Hoe voer je een goed interview?

Een goed interview voeren is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en verfijnen. Of je nu een ervaren interviewer bent of net begint, er zijn altijd nieuwe technieken en inzichten om te ontdekken. In deze blog deel ik mijn beste tips en technieken om van elk interview een succes te maken. Verwacht praktische adviezen, persoonlijke inzichten en verrassende tips die je meteen kunt toepassen. Of je nu een podcast host, journalist bent of gewoon je gesprekstechnieken wilt verbeteren, dit artikel biedt waardevolle inzichten voor iedereen.

Begin met onderzoek

Voorbereiding is essentieel voor een geslaagd interview. Het is cruciaal om uitgebreid onderzoek te doen naar zowel je gast als het onderwerp van het interview. Duik in de achtergrond, carrière en interesses van je gast. Dit helpt je niet alleen om beter geïnformeerde vragen te stellen, maar laat ook zien dat je het gesprek serieus neemt. Een goed geïnformeerde interviewer stelt scherpere en relevantere vragen, wat de kwaliteit van het gesprek ten goede komt.

Het onderwerp zelf verdient ook de nodige aandacht. Zorg ervoor dat je de belangrijkste aspecten en actuele ontwikkelingen begrijpt. Dit stelt je in staat om inhoudelijke vragen te stellen en adequaat te reageren op de antwoorden van je gast. Hierdoor kun je dieper ingaan op het onderwerp en waardevolle inzichten verkrijgen.

Een voorgesprek kan bovendien wonderen doen. Dit geeft jullie de kans om elkaar beter te leren kennen en de verwachtingen af te stemmen. Deel tijdens dit gesprek het doel van het interview en informatie over je doelgroep, zodat je gast zijn of haar antwoorden hierop kan afstemmen. Een voorgesprek helpt ook om een ontspannen sfeer te creëren tijdens het daadwerkelijke interview.

Welke vragen ga jij stellen?

Het opstellen van je vragen is een cruciale stap in de voorbereiding. Gebruik open vragen die beginnen met "wat," "waarom," "hoe," en "vertel eens." Deze vragen moedigen je gast aan om uitgebreid te antwoorden en geven jou de kans om dieper op het onderwerp in te gaan. Open vragen zorgen voor een natuurlijke en vloeiende conversatie en geven je gast de ruimte om zijn of haar verhaal te doen.

Maak het persoonlijk door te vragen naar de ervaringen en gevoelens van je gast over het onderwerp. Dit zorgt niet alleen voor interessantere antwoorden, maar helpt je ook om een beter beeld te krijgen van de persoonlijkheid van je gast. Mensen praten graag over hun eigen ervaringen, en dit kan leiden tot boeiende en authentieke verhalen.

Vraag naar specifieke voorbeelden en anekdotes. Dit maakt het onderwerp tastbaarder en boeiender voor je luisteraars. Voorbeelden en persoonlijke verhalen geven context en maken abstracte ideeën concreet, wat je publiek helpt om het onderwerp beter te begrijpen.

Tijdens het gesprek: tips en trucs

Wanneer het moment van het interview aanbreekt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je gast zich comfortabel voelt. Begin met een vriendelijk gesprek en vraag of er iets is wat hij of zij nodig heeft voordat je begint. Dit helpt om een ontspannen sfeer te creëren, waardoor je gast meer open zal zijn tijdens het interview. Een ontspannen gast zal eerder bereid zijn om diepere en persoonlijkere antwoorden te geven.

Luisteren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid tijdens een interview. Geef je gast de ruimte om te praten en onderbreek niet. Luister aandachtig en stel vervolgvragen op basis van wat er wordt gezegd. Dit toont respect en maakt het gesprek natuurlijker. Actief luisteren helpt je om onverwachte inzichten op te pikken en het gesprek een natuurlijke wending te geven.

Gebruik stiltes op de juiste momenten. Een korte pauze na een vraag geeft je gast de tijd om na te denken en een doordacht antwoord te geven. Dit kan ook helpen om een natuurlijke flow in het gesprek te behouden. Stiltes kunnen aanvankelijk ongemakkelijk aanvoelen, maar ze geven je gast de kans om dieper na te denken en meer weloverwogen antwoorden te geven.

Wees flexibel en bereid om je plan aan te passen. Soms verloopt een interview anders dan verwacht, en dat is oké. Laat je niet afleiden door afwijkingen en stuur het gesprek waar nodig in de juiste richting. Flexibiliteit zorgt ervoor dat je kunt inspelen op onverwachte wendingen en het gesprek dynamisch en interessant houdt.

Vermijd dubbele vragen en ga niet invullen. Stel één vraag tegelijkertijd en laat je gast de ruimte om te antwoorden zonder suggesties van jouw kant. Dit voorkomt verwarring en zorgt voor duidelijkere antwoorden. Door je vragen simpel en direct te houden, zorg je ervoor dat je gast precies weet wat er van hem of haar wordt verwacht.

Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvol interview. Heb je nog meer vragen of wil je bespreken welke rol ik kan spelen in jullie productie? Neem nu contact op voor een vrijblijvende kennismaking!

Vorige
Vorige

Hoe ik mijn interviews voorbereid met mijn eigen GPT (en waarom het altijd spannend blijft)

Volgende
Volgende

Mijn belangrijkste lessen uit het volgen van dagvoorzitter trainingen