Mijn belangrijkste lessen uit het volgen van dagvoorzitter trainingen

Als dagvoorzitter heb ik door de jaren heen talloze trainingen gevolgd en waardevolle lessen geleerd, onder andere bij dagvoorzitter.nl en het Nederlands Debat Instituut. In deze blog deel ik mijn 8 belangrijkste lessen die jou kunnen helpen om een succesvol en impactvol evenement of online productie te realiseren. Lees verder en ontdek hoe je met lef, verbinding en scherpte het beste uit jezelf en je gasten kunt halen.

Les 1: regie pakken

Een van de eerste en belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is het belang van regie pakken. Jij en de organisatie hebben duidelijke doelen gesteld en nagedacht over de voorbereiding. Dit betekent dat je de regie durft te nemen om ervoor te zorgen dat je bezoekers, kijkers of luisteraars op de eerste plek komen. Voor hen doe je het tenslotte. Ze moeten met een goed gevoel het evenement of de productie afsluiten. Door de regie te pakken, zorg je ervoor dat het programma soepel verloopt en dat de aandacht van het publiek niet verslapt. Dit vergt lef, maar het is cruciaal voor succes.

Daarnaast geeft het nemen van de regie je de mogelijkheid om flexibel in te spelen op onverwachte situaties. Of het nu gaat om een technische storing, een gast die uitloopt of een vraag uit het publiek die een nieuwe richting inslaat, als dagvoorzitter moet je het overzicht behouden en snel schakelen.

Les 2: kies je gasten zorgvuldig

Het tweede inzicht draait om de casting van experts en andere gasten. Deze gasten kunnen je evenement of online productie maken of breken. Wees daarom kritisch bij het kiezen van je gasten. Ze moeten niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook goed aansluiten bij de doelen van het evenement en de interesses van je doelgroep. Een goed gekozen gast kan het verschil maken tussen een middelmatig en een onvergetelijk evenement. Ik wil bijvoorbeeld minimaal één opvallende, uitgesproken personality aan tafel hebben.

Het is belangrijk om te investeren in de selectie van de juiste sprekers en panelleden. Hun expertise, persoonlijkheid en presentatievaardigheden dragen bij aan de dynamiek van het evenement. Bovendien helpt het om vooraf duidelijke afspraken te maken over hun bijdragen en verwachtingen. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit, wat de kwaliteit en samenhang van het evenement ten goede komt.

Les 3: zoek verbinding en betrek je publiek

Het creëren van verbinding met je bezoekers, luisteraars of kijkers is essentieel. Dit doe je door een persoonlijke introductie, vragen te stellen en ze te betrekken bij de inhoud. Gebruik humor om de sfeer luchtig te houden en mensen op hun gemak te stellen. Wanneer je publiek zich betrokken voelt, zullen ze actiever deelnemen en positiever terugkijken op het evenement.

Verbinding zoeken betekent ook dat je moet luisteren naar je publiek en inspelen op hun reacties. Dit kan betekenen dat je soms moet afwijken van het script om in te gaan op een interessante opmerking of vraag. Het maakt het evenement niet alleen interactiever, maar laat ook zien dat je de input van je publiek waardeert, wat hun betrokkenheid vergroot.

Les 4: Schakel door

Een van mijn grootste leermomenten was het belang van schakelen wanneer het saai, off-topic of langdradig wordt. Voel dit aan en schakel door naar een ander onderwerp of een andere stijl. Dit vergt wederom lef, maar is cruciaal om het relevant en boeiend te houden voor je doelgroep. Afwisselen tussen open en vriendelijk en scherp en direct, wanneer nodig, zorgt ervoor dat je de aandacht vasthoudt. Door alert te zijn en snel in te grijpen wanneer de energie in de zaal daalt, kun je voorkomen dat je publiek afhaakt. Dit betekent dat je constant moet aanvoelen wat er gebeurt en bereid moet zijn om je plan aan te passen.

Les 5: Houd oog voor alles. Blijf altijd alert

Als dagvoorzitter moet je altijd oog hebben voor alles wat er gebeurt, zowel bij je gasten als in het publiek. Wellicht valt er namelijk een interessante aanvulling op het programma te halen. Blijf dus altijd rondkijken en aanvoelen wat er speelt. Dit kan zorgen voor onverwachte en waardevolle interacties die je evenement naar een hoger niveau tillen.

Het observeren van je publiek en je gasten helpt je om in te spelen op non-verbale signalen en om relevante onderwerpen aan te snijden. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat het evenement vloeiend verloopt en iedereen zich gehoord voelt.

Les 6: Doe voorgesprekken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe altijd voorgesprekken met je gasten. Bespreek de doelen van het evenement en de online productie, maar ook de doelen van de gasten zelf. Zorg voor balans tussen alle belangen. Deel iets over de doelgroep en motiveer je gasten om na te denken over pakkende anekdotes en voorbeelden. Dit zorgt voor een dynamisch en goed afgestemd programma.

Voorgesprekken helpen om de verwachtingen te managen en om ervoor te zorgen dat iedereen goed voorbereid is. Dit vermindert stress en verhoogt de kans op een geslaagd evenement. Bovendien kunnen deze gesprekken nieuwe ideeën en invalshoeken opleveren die het programma versterken.

Les 7: Beweeg doelgericht

Vooral in het begin van evenementen kan ik nogal bewegelijk zijn vanwege de wedstrijdspanning. Een belangrijke les was dan ook om doelgericht te bewegen. Blijf vooral staan op één plek en beweeg alleen als het nodig is. Bijvoorbeeld bij interactie, om meer aandacht op een verhaal te vestigen, naar een ander onderdeel te gaan of onderwerpen met elkaar te vergelijken.

Door doelgericht te bewegen, houd je de focus op de inhoud en voorkom je afleiding. Dit zorgt voor een professionelere uitstraling en helpt je om de aandacht van het publiek te behouden.

Les 8: Frisse en energieke blik. Breng positiviteit!

Ten slotte, zorg voor een frisse en energieke blik bij de partij waarmee je samenwerkt. Kom met ideeën, stel vragen en breng positiviteit. Naast dat het een geslaagd event of productie moet worden, moet het ook erg leuk zijn. Het is een voorrecht om kennis en informatie te delen op zulke manieren. Geniet ervan en straal dat ook uit.

Een positieve en energieke houding werkt aanstekelijk en kan de sfeer van het hele evenement beïnvloeden. Het helpt om een open en constructieve samenwerking te bevorderen, wat uiteindelijk bijdraagt aan het succes van het evenement.

Wil je meer weten over mijn ervaringen als dagvoorzitter of ben je benieuwd hoe ik jou kan helpen bij het organiseren van een onvergetelijk evenement? Neem dan nu contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

Vorige
Vorige

Hoe voer je een goed interview?

Volgende
Volgende

Hoe leid je een succesvolle online talkshow