Op deze manier haal je meer uit jouw presentatie

Presenteren is iets wat veel mensen wel eens moeten doen, of het nu voor school, werk of een andere gelegenheid is. Het kan spannend zijn om voor een groep te staan en iets te moeten vertellen, maar met de juiste voorbereidingen en een goede houding kan het ook leuk en zelfs leerzaam zijn. Hier een aantal tips om van jouw presentatie een succes te maken:

Ken je doelgroep
Voordat je begint met het voorbereiden van je presentatie, is het belangrijk om je doelgroep goed te kennen. Zo kun je de inhoud beter afstemmen op wat zij willen weten en hun interesses. Probeer ook te achterhalen wat hun verwachtingen zijn en hoeveel spanning er is om het onderwerp. Zijn ze geïnteresseerd over het onderwerp? Of moet je ze nog overtuigen? Belangrijk om te weten. Pas je boodschap, interactie en energielevel aan op deze behoeften. 

Zorg voor een duidelijke structuur en neem je publiek hierin mee.
Zorg ervoor dat je presentatie een duidelijke structuur heeft. Dit kan bestaan uit een inleiding, een aantal belangrijke punten en een conclusie. Houd de rode draad duidelijk en zorg dat je publiek de verwachtingen kan managen. Laat ze weten wat ze kunnen verwachten, hoe lang het duurt en wat ze eruit kunnen halen.

Bepaal vooraf je 3 a 5 belangrijkste take-aways.
Bepaal vooraf je 3 tot 5 belangrijkste take-aways. Wat moet je publiek doen, laten of onthouden na je presentatie? Pas de inhoud aan op deze punten en vermijd het verspreiden van te veel informatie.

Oefen!
Oefen je presentatiestukjes, maar houd in gedachten dat het niet perfect hoeft te zijn. Zorg dat de kern van de boodschap helder is en werk met kernwoorden in plaats van volledige zinnen. Je hoeft je presentaties niet één op één voor te lezen.

Blijf relax. 
Tijdens de presentatie is het normaal om je zenuwachtig te voelen. Probeer kalm te blijven en je te concentreren op de taak die voor je ligt. Onthoud dat je goed bent voorbereid en de inhoud kent. En vergeet niet dat je publiek geen enkel idee heeft als er iets misgaat.

STOP met Powerpoints vol met lange teksten. Dit gun je jouw ergste vijand nog niet! 
Vergeet niet om Powerpoints met lange teksten te vermijden. Dit kan saai zijn voor je publiek en moeilijk te volgen. Hou het beknopt en maak het visueel met afbeeldingen en/of video's. Gebruik het scherm alleen voor afbeeldingen en/of video’s. 

Presenteren kan spannend zijn, maar met de juiste voorbereidingen en voldoende oefening kan het ook leuk en leerzaam zijn. Door te weten wat je publiek wil weten, een duidelijke structuur te hebben en te oefenen, kan je ervoor zorgen dat je presentatie

Vorige
Vorige

Wat doet een dagvoorzitter?

Volgende
Volgende

Hoe presenteer je jezelf zelfverzekerd voor een groep?