Hoe presenteer je jezelf zelfverzekerd voor een groep?

Ken je dat gevoel dat je moet presenteren voor een groep mensen en je hart klopt in je keel en je handen zweterig worden? Of dat je jezelf zo onzeker voelt dat je het liefst onder een steen zou willen kruipen? Been there, done that! Maar ik heb ook geleerd dat het presenteren voor een groep helemaal niet zo eng hoeft te zijn als het lijkt. Met de juiste aanpak kun je zelfverzekerd en succesvol presenteren voor elke groep, groot of klein.

Presenteren is een vak dat je door ervaring leert beheersen. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Op jonge leeftijd vond ik het al leuk om presentaties te geven, zoals tijdens spreekbeurten. Tijdens mijn sportopleiding op het CIOS stond ik dagelijks voor groepen. Ik heb geleerd om mijn stem op de radio effectiever te gebruiken en de boodschap aan te passen aan het publiek. En de afgelopen jaren ben ik regelmatig te vinden op podiums bij events.

Een aantal handige tips:

  • Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Praat met je opdrachtgever of leidinggevende over het belangrijkste doel van de vergadering of productie. Leer je doelgroep kennen en pas de inhoud en de manier van spreken aan op hen.

  • Oefen je presentatie meerdere keren, zodat je precies weet wat je moet doen. Het grote voordeel hiervan is dat je ook kunt improviseren, omdat je altijd kunt teruggaan naar de basis.

  • Vermijd een overvloed aan informatie. Bepaal van tevoren welke drie tot vijf onderwerpen echt moeten blijven hangen en beperk je tot die punten. Te veel informatie is saai en mensen zullen het toch niet onthouden. Uiteraard kun je deze punten wel herhalen in verschillende verhalen/vormen.

  • Anekdotes werken altijd goed! Kun je jouw boodschap in een verhaal verpakken? Doen!

  • Zorg voor een goede houding: Sta rechtop, met je schouders naar achteren en je borst vooruit. Maak oogcontact met je publiek en gebruik handgebaren om je presentatie kracht bij te zetten. Beweeg, maar niet te veel.

  • Wees jezelf: Het is belangrijk om authentiek te zijn tijdens je presentatie. Wees gewoon jezelf en wees niet bang om je persoonlijkheid te laten zien. Onthoud dat de boodschap belangrijker is dan jijzelf. Richt je op de boodschap die je wilt overbrengen en laat je niet afleiden door je eigen zenuwen.

Vorige
Vorige

Op deze manier haal je meer uit jouw presentatie

Volgende
Volgende

Verbeter je podcast met deze interviewtechnieken