Verbeter je podcast met deze interviewtechnieken

Als je net begint met het maken van podcasts, kan het interviewen van gasten een spannende uitdaging zijn. Een goed interview kan je podcast naar een hoger niveau tillen, terwijl een slecht interview je luisteraars kan doen afhaken. Maar hoe bereid je je voor op interviews en hoe stel je vragen die leiden tot een boeiend gesprek? Hieronder vind je essentiële tips en enkele unieke inzichten.

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je microfoon aan gaat, is het belangrijk dat je je huiswerk doet. Leer je gast kennen door hun werk te bestuderen, eerdere interviews te beluisteren en hun expertise te begrijpen. Deze voorbereiding geeft je niet alleen een stevige basis voor je vragen, maar het toont ook respect naar je gast toe.

Stel de juiste vragen

Een interview is meer dan een reeks vragen; het is een gesprek. Begin met open vragen die je gast uitnodigen om verhalen en ervaringen te delen. Dit leidt vaak tot de meest interessante inzichten. Vragen zoals "Wat was een keerpunt in je carrière?" of "Kun je een ervaring delen waar je veel van hebt geleerd?" openen deuren naar diepere discussies.

Luister naar je luisteraars

Stel je voor dat je luisteraars naast je zitten. Welke vragen zouden zij stellen? Door je in je publiek te verplaatsen, zorg je ervoor dat het interview relevant en interessant blijft. Jouw doel is om vragen te stellen die antwoorden opleveren waar je luisteraars echt iets aan hebben.

Nog meer tips

Gebruik stilte: We zijn vaak bang voor stiltes, maar deze kunnen juist krachtig zijn. Geef je gast de tijd om na te denken over een vraag. Dit kan leiden tot doordachtere en meer genuanceerde antwoorden.

De omgekeerde vraag: Vraag je gast om een vraag te stellen die ze wensen dat iemand hen zou stellen. Dit kan verrassende en persoonlijke inzichten opleveren die je interview onderscheiden van de rest.

De kracht van anekdotes

Verhalen boeien mensen. Moedig je gast aan om anekdotes te delen die hun punten illustreren. Dit maakt het gesprek levendiger en meer relatable. Als interviewer is het jouw taak om de anekdote op het juiste moment naar boven te halen, waardoor het gesprek een natuurlijke flow behoudt.

MAND!

Voor een goed interview is voorbereiding heel belangrijk; leer je gast kennen door hun werk en eerdere interviews te bekijken. Stel open vragen om interessante verhalen en ervaringen naar boven te halen. Denk aan je luisteraars en stel vragen die zij ook zouden willen weten. Wees niet bang voor stiltes, want die kunnen juist leiden tot betere antwoorden. Vraag je gast ook welke vraag ze zelf zouden willen beantwoorden voor verrassende inzichten. Gebruik verhalen om het gesprek levendig en boeiend te maken, en zorg dat het gesprek natuurlijk verloopt.

Vorige
Vorige

Hoe presenteer je jezelf zelfverzekerd voor een groep?

Volgende
Volgende

Hoe haal je het beste uit je interviews?