Haarlemse Iconen met Koninklijke Jan de Wit: ‘Hoe een Haarlemse buschauffeur een Koninklijk vervoersbedrijf realiseerde.’
In de nieuwste aflevering van "Haarlemse Iconen" neemt presentator Rudy Nicola je mee naar de Koninklijke Jan de Wit Group, een bedrijf dat al meer dan 100 jaar een vertrouwde naam is in het Nederlandse personenvervoer. Het bedrijf werd opgericht door Jan de Wit en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een specialist in diverse vormen van vervoer, zowel nationaal als internationaal. Met een vloot van 100 touringcars en 85 minibussen biedt Jan de Wit diensten aan, variërend van buitenlandse reizen tot dagelijks contractvervoer.
De geschiedenis van de Jan de Wit Groep begint met de overname van een klein busbedrijf in Haarlem, oorspronkelijk opgericht door de familie Roodt. In 1923 startte de familie Roodt een lijndienst tussen Haarlem en IJmuiden. Walter de Wit, zoon van Jan de Wit en de huidige directeur, vertelt: "De familie Roodt waren echte pioniers. Ze hadden een garagebedrijf in de Sparrenstraat en begonnen eigenlijk uit het niets met een openbaarvervoerverbinding tussen Haarlem en IJmuiden. Ondanks tegenstand van de NS, durfden zij het aan om die lijndienst op te zetten. Wat begon met een paar bussen in een kleine garage, is uitgegroeid tot wat we nu zijn."
Opvolgen van vader Jan
Walter herinnert zich hoe zijn vader hem al op jonge leeftijd betrok bij het bedrijf: "Ik heb eigenlijk alles van hem geleerd. Als je als 17-jarige het bedrijf binnenkomt, net van school, dan leer je snel. Thuis ging het ook altijd over het bedrijf. We spraken vaak over de uitdagingen en de toekomst van het bedrijf. Die kennisoverdracht, dat is een fundamenteel onderdeel van ons familiebedrijf en heeft ons gevormd tot wat we nu zijn."
Koninklijk predicaat en toekomstvisie
In 2023, precies 100 jaar na de oprichting, werd Jan de Wit onderscheiden met het Koninklijk Predicaat. Walter zegt hierover: "Het is een enorme eer en iets waar we erg trots op zijn. Het Koninklijk Predicaat markeert niet alleen ons verleden, maar onderstreept ook onze ambitie voor de toekomst. We zijn vastbesloten om relevant te blijven en te blijven groeien, ook de komende 100 jaar." Het predicaat werd toegekend vanwege het 100-jarig bestaan en de voortdurende ontwikkeling van het bedrijf.
Duurzaamheid en innovatie
Belangrijke peilers zijn duurzaamheid en innovatie. Het bedrijf heeft stappen ondernomen om milieuvriendelijke oplossingen te implementeren, zoals het rijden op alternatieve brandstoffen. "Wij waren in 2019 bijvoorbeeld het eerste bedrijf in Nederland dat op alternatieve brandstof ging rijden," vertelt Walter. Maar hij heeft ook zijn twijfels: "De snelheid waarmee het volgens de politiek moet gaan, ligt in een veel te hoog tempo. We moeten reëel blijven in wat haalbaar is. Duurzaamheid is belangrijk, maar het moet wel uitvoerbaar zijn binnen de context waarin we opereren."
Vooruitkijken naar de toekomst
De Koninklijke Jan de Wit blijft zich richten op personenvervoer en wil relevant blijven in een veranderende markt. "Als wij blijven doen wat we doen, dan blijven we succesvol," aldus Walter de Wit. "Het gaat erom dat je zegt wat je gaat doen en dat je vervolgens doet wat je hebt gezegd. Dat is het principe dat ons al 100 jaar heeft geleid en dat ons ook de komende 100 jaar zal blijven begeleiden."