Nieuwe aflevering Grenzeloze Hoop vertelt uniek verhaal van Nadims terugkeer na 9,5 jaar naar Syrië

Na 9,5 jaar gescheiden te zijn van zijn familie, kon de Haarlemse Syriër Nadim Abou Hassan eindelijk terug naar zijn geboorteland. In de nieuwe aflevering van de podcast Grenzeloze Hoop deelt hij zijn aangrijpende verhaal over zijn onverwachte terugkeer, precies één maand na de val van het Assad-regime.

Een emotionele verrassing

"Heb je nog een extra kopje koffie voor mij?" Met deze simpele vraag aan zijn vader, begon een van de meest emotionele momenten in Nadims leven. Aan de andere kant van de lijn bleef het stil. Zijn ouders konden niet geloven dat hun zoon na bijna tien jaar eindelijk thuiskwam.

De hereniging was overweldigend. Zijn moeder, trillend van emotie, kon alleen maar zijn naam uitspreken. Zijn vader, die Nadim in zijn leven maar twee keer had zien huilen - bij zijn vertrek en nu bij zijn terugkomst - was sprakeloos. Extra bijzonder was dat zijn moeder, zonder te weten van zijn komst, enkele dagen ervoor voor het eerst in tien jaar zijn lievelingskoekjes had gebakken. "Een moederlijk voorgevoel," zoals Nadim het beschrijft.

Een land in verandering

Nadims terugkeer valt samen met een historisch moment in de Syrische geschiedenis. In december 2024 kwam er na 54 jaar een einde aan de macht van de Assad-familie, toen president Bashar al-Assad naar Rusland vluchtte. De rebellengroep HTS nam in enkele weken de controle over belangrijke steden als Aleppo, Homs en Damascus.

De impact van deze machtswisseling is overal voelbaar. "Een brood kostte in december nog €15, nu €1,50," vertelt Nadim. "Door open grenzen met Turkije zijn basisproducten weer betaalbaar. Waar mensen twee maanden geleden geen koekjes konden kopen voor hun kinderen, liggen de winkels nu vol."

Vrijheid van spreken

Het meest opvallende verschil volgens Nadim is de nieuwgevonden vrijheid van meningsuiting. "Taxichauffeurs vertellen nu openlijk wat het regime hun familie heeft aangedaan. Die angst om te praten is weg." Voor het eerst in meer dan vijf decennia durven mensen vrijuit te spreken.

Toch blijft er ook bezorgdheid. De nieuwe machthebber Ahmed al-Sharaa heeft een controversieel verleden bij Al-Qaeda. "Je ziet drie groepen," legt Nadim uit. "De optimisten, de voorzichtig hoopvollen en een kleine groep die wel blij is met Assads vertrek maar pessimistisch is over de toekomst."

Over Grenzeloze Hoop

Grenzeloze Hoop is een vijfdelige podcastserie die het verhaal vertelt van Nadim Abou Hassan. Als jonge, ambitieuze Syriër met een passie voor voetbal en een baan bij een telecombedrijf, zag hij zijn dromen abrupt eindigen toen de oorlog uitbrak. Deze nieuwe aflevering, waarin hij terugkeert naar zijn geboorteland, vormt een bijzonder hoofdstuk in zijn verhaal.

In een tijd waarin het vluchtelingendebat vaak wordt gedomineerd door politieke discussies en verdeeldheid, toont Grenzeloze Hoop de menselijke kant van migratie. De podcast biedt een intiem inkijkje in het leven van een vluchteling die zijn weg heeft gevonden in Nederland, en nu getuige is van historische veranderingen in zijn geboorteland.

Vorige
Vorige

Wat ik leerde van 5000 uur radio maken (en hoe jij dat kunt toepassen)

Volgende
Volgende

De eerste minuut van je interview: Zo creëer je direct impact